Ukrayna’ya Güncel Giriş Şartları

Seyahat planı yaparken gitmek istediğimiz ülkeye giriş koşullarını bilmek en önemli önceliğimiz olmalıdır . Vizesiz seyahat edebileceğimiz hatta yeni kimliklerimizle girebileceğimiz sayılı ülkelerden Ukrayna’ya giriş şartlarını paylaşırken deneyimlerimizi de size anlatmaya çalışacağım . Yazının son kısmında muhtemel sorulara cevap vermeye çalışacağım

İlk olarak Kiev büyükelçiliğinin açıklaması ile başlayalım ve önemli noktaların altını çizelim  ama aşağıdaki uzun metni özet olarak yazalım .

  1. Aşı kartı(sertifikası) ve zorunlu covid 19 sağlık sigortası
  2. Uçak dönüş bileti
  3. Konaklama rezervasyonu (ücreti ödenmiş )
  4. Kalacağınız gün artı 5 gün daha eklenerek 50 dolar ilte çarpılarak cebinizdeki olması gereken  para  ( bu her zaman sorulmuyor )mesela 3 gün kalacaksanız 3+5=8 günlük 50 dolardan 400 dolar
  5. Aşınız yoksa son 72 saat pcr veya 48 saat antijen testi talep edilmekte  (teste girilen saat baz alınmaktadır)vdome uygulamasını kurmanız gerekmektedir.
  6. Yeni çipli kimlikle giriş yapılacaksa pasaport kontrolden önce form doldurulması gerekmektedir .
  7. Giriş evraklarının eksiksiz olması ülkeye giriş garantisi sağlamamaktadır. Ukrayna makamlarınca giriş kapılarında yapılan kontroller esnasında girişe izin verilmemesi mümkün olabilmektedir. Girişine izin verilmeyen kişiler, Ukrayna’ya gelirken kullandıkları havayolu şirketinin ilk müsait uçağıyla geldikleri ülkeye geri gönderilmektedir.

 

Değerli vatandaşlarımız,

1.Ukrayna makamlarınca alınan en son kurallar çerçevesinde, 5 Ağustos itibarıyla Ukrayna’ya girişlerde, yabancı ülke vatandaşlarının Ukrayna’da kalacakları süreyi içeren ve Covid-19 hastalığının tedavisini de kapsayansigorta poliçesinin yanısıra, aşağıdaki belgelerden birini ibraz etmeleri gerekmektedir.

(Editör notu 2.madde a ya dikkat çekerek 2 doz aşısını tamamlayanlar ( sputnik hariç ) ve ya antijen teste gerek duymamaktadır)

i) Sınır geçişinden önceki 72 saat içinde yapılmış Covid-19 PCR negatif test sonucu,

veya

ii) Sınır geçişinden önceki 72 saat içinde yapılmış SARS-CoV-2 antijen negatif test sonucu,

veya

iii)Dünya Sağlık Örgütü tarafından acil durumlarda kullanılması uygun görülen Covid-19 aşısının tamamlandığını teyit eden uluslararası, ulusal veya yabancı aşı sertifikası/belgesi

2. Bu yukarıdaki hususlar, ülkeye giriş içindir. Giriş sonrasında, aşağıdaki şartlar karşılanmazsa, karantina (öz tecrit) mecburiyeti vardır.

a) Covid-19 aşısının tamamlandığını teyit eden belge ibraz edebilenler karantinadan muaftır.

b) Aşı sertifikası olmayıp, PCR veya antijen testiyle gelenler, “Vdoma” uygulamasını telefonlarına indirecek, sınırdan geçişi izleyen 72 saat içinde PCR veya antijen testi yaptıracaklardır. Negatif test sonucu “Vdoma” uygulamasına yansıyana kadar ikametlerinde karantinaya gireceklerdir. Test sonucu gelmediği veya pozitif çıktığı takdirde karantina 14 gün sürecektir. Bu uygulamadan reşit olmayanlar muaftır.

Bu vesileyle, Ukrayna’ya girişlere dair bazı genel hususları aşağıda tekrar bilginize sunuyoruz.

a) Türkiye Cumhuriyeti ile Ukrayna arasında imzalanan Vize Muafiyeti Anlaşması kapsamında Türk vatandaşları, geçerli pasaport veya yeni nesil çipli ve fotoğraflı T.C. Kimlik Kartlarıyla vizesiz olarak Ukrayna’ya seyahat edebilmektedirler.

b) Bu çerçevede seyahat eden vatandaşlarımızın Ukrayna’da kalış sürelerinin, son 180 gün içerisinde toplam 90 günü geçmemesi gerekmektedir (Ukrayna Devlet Göç Servisi’nin bu hesaplamayı gösteren sitesi: https://dmsu.gov.ua/en-home/e-services/duration-of-stay-calculation.html

c) Ukrayna mevzuatı uyarınca, ülkeye girişte geçerli pasaport veya çipli ve fotoğraflı T.C. Kimlik Kartına ilaveten aşağıda kayıtlı bilgi ve belgeler de istenmektedir:

– Gidiş-dönüş uçak bileti

– Seyahat için yeterli miktarda döviz bulundurulması/ belgelenmesi (Hesaplama: Kalış süresine ilave 5 gün daha eklenir. Her gün için kişi başı günlük 50 ABD Doları bulundurulmalıdır. Örnek: Kişi Ukrayna’da 3 gün kalacak ise (3+5) x 50 Dolar = 400 Dolar tutarındaki paranın ibraz edilmesi gerekmektedir. Kredi kartı ibrazı veya banka hesaplarında mevcut tutarlar kabul edilmemektedir.)

– Ukrayna’ya geliş amacını belgeleyen evrak (İş, konferans, fuar, vb. amaçlı ziyaretler için davetiye; otelde kalınması halinde, otel ücretinin önceden ödendiğine dair otel rezervasyonu; arkadaş veya akrabanın yanında kalınması durumunda Ukrayna Devlet Göç Servisince onaylanan davetiyenin aslı; turistik amaçlı ziyaretler için ücreti önceden ödenmiş otel rezervasyonu veya onaylı davetiye)

ç) Giriş evraklarının eksiksiz olması ülkeye giriş garantisi sağlamamaktadır. Ukrayna makamlarınca giriş kapılarında yapılan kontroller esnasında girişe izin verilmemesi mümkün olabilmektedir. Girişine izin verilmeyen kişiler, Ukrayna’ya gelirken kullandıkları havayolu şirketinin ilk müsait uçağıyla geldikleri ülkeye geri gönderilmektedir.

d) Ukrayna’yı ziyaret edecek vatandaşlarımıza, her ülke için olduğu gibi otel, eğlence mekanı vb. seçimlerinde sağduyulu davranmaları, güven telkin etmeyen işyeri ve şahıslardan uzak durmaları tavsiye olunur

 

Soru Cevap

Dönüşte eksra belge isteniyor mu ?

-Hayır 2 doz aşı yeterli . Ama en 14 gün geçmesi gerekli .

İlk kez gelenlere sorun çıkarıyorlarmış . Bu doğru mu?

-İlk kez gelenleri sorguya alabiliyorlar ama sorun çıkarıyorlar demek değil. Sakin ve güler yüzlü olmaya çalışın .