Ukrayna normalleşmeye başladı mı ?Yurt dışına (Ukrayna’ya)seyahat mümkün mü?Kiev’de hayat nasıl ?masaj Salonları açık mı? (Son güncelleme 15 haziran 2020)Ukrayna’ya uçuşlar 1 Temmuz’da başlıyor. Yabancı ülke vatandaşları Ukrayna’ya nasıl girecek? izolasyon olacak mı?ukr hava yolları nasıl uçuracak

 

Pandemi günlerinde evde kalmaktan bunalsak da gelişmeler bizi umutlandırmaya başladı . Hepimiz sıkıldık ve artık bir yerlere gidebilmek mümkün mü diye düşünüyoruz . Şu pandemi bir bitsin çıkalım şöyle bir yerlere diyoruz bazılarımız . Tabi sağlık önemli her şeyden ona ne şüphe . Acaba mümkün olur mu diyoruz sadece .1-2 ay önce fazla mı karamsardım bilmiyorum yada şimdi daha mı iyimserim  . Azalan vakalar ,kendini hissettiren yaz , gevşeyen önlemler , turizm ve hava yollarından gelen olumlu haberler yurt dışına çıkabileceğiz gibi hissettiriyor  sanki .

 

Ukrayna ile ilgili  gelişmeleri daha yakından takip ediyorum . Geçen ayın ortasında bakan uçuşlar için en erken eylül demiş ve başka açıklama yapılmamıştı . Ve  hava yolları ile açıklamalar gelmeye başladı . Mayıs sonunda kısıtlı da olsa Avrupa’dan seferler başlayacakmış (Wizz air , chezh airlines …   )Pegasus’tan gelen açıklamada ise uçulan 43 ülke ile görüşmelerin sürdüğünü belirtip iç hatların ay sonu başlayacağını duyurdu ve THY de birkaç gün önce 28 Mayıs 2020 den itibaren 19 ülkeye uçuş taslağı hazırladı . Kesin olmamakla birlikte umut verici açıklamalar bunlar .Almanya çok daha önceden yurt dışı uçuşlarını 14 haziran da başlatacağnı bildirmişti. Bugün ise Belçika da 15 haziran ‘da başlatacağı haberi geldi . Pegasus Hava yolları da bu hafta uçuş operasyonlarını 15 Haziran’a kadar durduğunu düşünürsek yüksek ihtimal çoğu ülke bu tarihlerde uçuşlarını başlatacak .

 

Aşı ile çok farklı açıklamalar var . Kimisi iyimser, kimisi karamsar . Birkaç ay diyen , yıl sonu diyen ,seneye diyen de var . Aşıyı beklemek hiçbir hükumetin işine gelmiyor . Çünkü ne zaman bulunacağı ne zaman ülkelere dağıtılacağı belli değil . Ekonominin de yürümesi gerekiyor .

Ukrayna’da(Kiev’de ) durumlar nasıl ?(Bu kısım sürekli güncelleniyor )

11 Mayıs’ta Pandemi (corona )önlemleri gevşetilmesi dolasıyla hayat normalleşmeye başladı .Toplu ulaşım araçları hala yasak olsa da . Cafeler ve restoranlar kısıtlı olsa da hizmete açıldı . Yetişkin servisler hizmetlerine davam ediyor .Masaj salonları açık. Kulüpler ilgili henüz bir açıklama yok ama barların karaoke ve teras kısımları açıldı . İnstagram sayfalarında bilgiler verilmeye başlandı . Saxon un teras kısmı ,Forsage bar kara oke ve girişteki restoran kısmı açıldı . İndigo da cuma mayıs da ilgili kısımlar açılıyor .Caribbian ve diğerlerinden henüz bir açıklama yok .

Açık havalarda takılmak için herhangi bir engel yok . 

Kiev Belediye Başkanı Kliçko bugünkü açıklamasında (18 mayıs 2020)

Kiev Belediye Başkanı  Kliçko,  22 Mayıs tarihinden itibaren endüstriyel pazarlarının, 1000 metrekareye kadar büyük  mağazalar ve spor salonlarının(Havuzları varsa kapalı olması koşuşuyla )çalışmaya başlayacağını duyurdu.

Aynı tarihte toplu ulaşım araçlarının çalışmaya başlayacağını ve 25 Mayıs’dan itibaren de metronun çalışabileceğini ,hükumetin kararının beklendiğini duyurdu.Jeton yerine akıllı kart ve yeşil kart kullanılacakmış (Editörün eklemesi telefonunuz dan NFC  de kullanabilirsiniz )

https://nv.ua/kyiv/karantin-oslabyat-v-kieve-chto-zarabotaet-novosti-ukrainy-50088754.html

Başbakan Şmigal katıldığı tv programında (Свобода Слова”  ICTV.) uluslararası hava trafiğinin Avrupa ülkelerinin  15 Haziran dan itibaren başlayacağını ve hükumetin de gelişmelere göre karar alacağını belirtti.(19 Mayıs )

https://bzh.life/plany/vnutrennee-i-mezhdunarodnoe-aviasoobshhenie-v-ukraine-mogut-vozobnovit-v-iyune

Polis Teşkilatının Facebook sayfasından geçen hafta kurallara uymayan 3 gece kulübü hakkında soruşturma başlatıldı .Kulüpler  34 bin ila 170 bin arasında ceza karşı karşıya kalabilir .  Geçen hafta sosyal medyada çıkan video ve görseller büyük yankı uyandırmıştı . 

Bakanlar kurulu’nu bugünkü açıklamasında karantinanın 22 haziran’a kadar kısmi şekilde uzatıldığını açıkladı . 25 Mayıs’dan itibaren 3 büyük şehirdeki Kiev,Kharkiv ve Dnipro metroları açılma ve önlem çalışmaları yapılacak . Oteller açılacak (Havuz ve restoran olmadan ) (Editörün notu hosttellar kapalı )Spor musabakaları seyircisz oynanabilecek (20 Mayıs 2020)

Ukrayna Altyapı Bakanı Vladislav Krikliy, Ukrayna’nın 15 Haziran’dan itibaren yurtiçi ve yurtdışı uçuşlara izin vereceğini, ancak yolcuların varış testlerinden(corona tesi) geçmeleri ya da 2 haftalık öz tecrite girmeleri gerektiğini söyledi.

 Havaalanına varışta hızlı analiz yapılmasını sağlayacak ve 2-3 saat içinde sonuç alınabilecek bir çözüm aranıyor. Bakan, yeni testlerin % 99 doğruluğa sahip olduğunu ve uygun maliyetli olacağını vurguladı.

Tamamı için tıklayınız https://www.ukrhaber.com/blog/ukrayna-uluslararasi-ucuslara-izin-verecek-ancak-varista-test-yapilacak/#.Xt6ohdUzbIU

Yabancı ülke vatandaşları Ukrayna’ya nasıl girecek? Yeşil ve kırmızı ülke uygulaması gündemde(11 Haziran 2020)

Uluslararası seferleri başlatmaya hazırlanan Ukrayna’da, yabancı ülke vatandaşları için ‘yeşil’ ve ‘kırmızı’ ülke uygulaması planlanıyor.

Ukrinform’un haberine göre, dün kameraların karşısına geçen Ukrayna Sağlık Bakanı Maksim Stepanov, yabancı ülke vatandaşlarının geldikleri ülkelere göre sınıflandırılmasının düşünüldüğünü söyledi.

Ukrayna’ya girişlerde, yeşil ve kırmızı ülke uygulamasının hayata geçirilmesinin gündemde olduğunu ifade eden Bakan Stepanov, kırmızı ülkelerden gelen yabancıların 14 gün karantinada kalacaklarını bildirdi.

Sağlık Bakanı Maksim Stepanov,

“Ukrayna’ya gelişlerde kırmızı ve yeşil bölge uygulaması seçeneceğini düşünüyoruz. Kırmızı bölge, salgın durumunun Ukrayna’dan daha kötü olduğu ülkeler. Yeşil bölge ise, durumun Ukrayna’dakiyle aynı veya daha iyi olduğu ülkeler. Bunlar bizim şu andaki düşüncelerimiz, henüz karar vermedik, zamanı gelince uygun bir karar verilecek. ‘

‘Kırmızı bölge ile ilgili olarak, onların (“kırmızı bölge” ülkelerinden gelen vatandaşların) 14 gün boyunca kendi kendine tecrit edilmesi gerektiğine inanıyoruz. “Yeşil bölge” den gelen insanlar, yani salgın durumunun Ukrayna’dan daha iyi olduğu ülkeler, kendi kendine tecrit halinde kalmaya ihtiyaç duymayacaklar’. ifadelerini kullandı.

https://ukrturk.net/yabanci-ulke-vatandaslari-ukraynaya-nasi-girecek-yesil-ve-kirmizi-ulke-uygulamasi-gundemde/

Çok yakın ilişkiler içerisinde olduğumuz ve yardım bile gönderdiğimiz ,salgın konusunda da olumlu gelişmeler ışığında yeşil bölge uygulamasında olacağımız kesin gibi. Kısaca izolasyon olmayacak .

Biletlerinizi hala almadıysanız çok yakında net açıklamalar yapılınca biletleri almanız tavsiye olunur . 

15 Haziran’dan itibaren Ukrayna uluslararası hava hizmetine yeniden başlıyor. Ukraynalılar ilk etapta Amerika Birleşik Devletleri , İngiltere, Türkiye ve Arnavutluk’a uçabilecekler .(14 Haziran 2020)

https://www.ukrhaber.com/blog/15-hazirandan-itibaren-ukraynalilar-abd-ingiltere-turkiye-ve-arnavutluka-ucabilecekler/#.XueZ7mShk0M

Ukrayna Uluslararası Havayolları (UIA), 15 Haziran 2020’den itibaren uçuşlara başladıktan sonra, yolcuların uymak zorunda kalacakları yeni kuralları yayınladı.

MAY Ukrayna Havayolları

Şirketin web sitesinde belirtilen kurallara göre yolcular havaalnında ve yolculuk süresince maske takmak zorundadırlar. Maskenin ağzı ve burnu tamamen kapatması gerektiği belirtilmiştir.

 

Yolcuların check-in alanında birikmeyi önlemek için bağımsız olarak online check-in yapmaları ve self-bagaj check-in kiosklarını kullanmaları tavsiye edilmektedir.

 

Buna ek olarak, havaalanı içerisinde kalabalığı önlemek için, ziyaretçiler için havaalanı terminaline erişim geçici olarak sınırlı olacaktır. Erişim sadece yolcular, havayolu personeli ve havaalanı personelinin yanı sıra özel kategorilerdeki yolculara (çocuklar, engelli yolcular ve diğerleri) eşlik edecek kişiler için erişilebilir olacaktır.

 

Ayrıca, yolcuların varış ülkesindeki gerekliliklerini ve sınırı geçme koşullarını, gözlem / öz izolasyon ihtiyacını, sağlık sigortası gereksinimlerini veya seyahatten önce COVID-19 için negatif test sertifikasını öğrenmeleri önerilmektedir.

 

Havaalanında ve uçakta mal ve hizmet ödemeleri sadece temassız banka kartları ile yapılacaktır.

 

Uçakta yemek servisi sadece kapalı ve ambalajlı ürünlerle yapılacak olup, içecekler sadece tek kullanımlık ve ayrı ayrı paketlenmiş olarak servis edilecektir. Su ayrı kaplarda sağlanacaktır. Sıcak su (çay, kahve) dışında içeceklerin toplu dağıtımı olmayacaktır.

https://www.ukrhaber.com/blog/ukrayna-havayollari-yolcular-icin-yeni-ucus-kurallarini-yayinladi/#.XuebAmShk0M

 

Uçuşlar nasıl olacak ?

Uçuşlar açılırsa sıkı önlemler olacak .  Koltukların boş bırakılması düşünülmüyor. Thy Yönetim kurulu başkanı İlker AYCI,bu maliyeti yolculara yükleyemeyiz dedi ve Pegasus Ceo’su Mehmet Nane  de orta koltuğun boş olma ihtimalini olmadığını  , zaten koridorda bile 1,5 m boşluğumuz yok dedi .

 

 Ukrayna hükumeti , önlemler hızlı gevşetmeye başlattı demiştik .  5 etaplık (aşamalık önlemlerin ikinci aşamasına geçildi .  Sokaklarda iki kişiden fazla gezebilmek mümkün . Masalara maske şartıyla 8 kişi de oturulabilir .  Yakında(Güncelleme 22 mayıs ) şehirler arası ulaşım da başlayacak. Yurt dışı uçuşlar için hükumetler görüşmeler halinde 15 haziran  gibi başlaması  bekleniyor 

Ukrayna Altyapı Bakanı geçen günkü açıklamasını okuyalım.

Ukrayna Alt Yapı Bakanı Vladislav Krikliy, yayımladığı görselde etapları şöyle sıraladı:

– İlk aşamada, şehir içi ulaşım (minibüsler hariç) ve banliyö (aynı bölge içinde) trenlerinin yanı sıra, iç hat uçuşları ve kısmen demiryolu seferlerini başlatılacak. Elektrikli trenlerin (Elektriçka) % 50’si yoğun saatlerde çalışacak. Ayrıca Intercity ve Gece Ekspresi kategorisinde bulunan uzun mesafeli 42 tren seferini başlatılacak.

– İkinci aşamada, bölgeler arası ve uluslararası karayolu taşımacılığına izin verilecek. Gün ışığında çalışacak tüm banliyö trenleri ile sezonluk olanlar (yaz aylarında ve bayram dönemlerinde sayıları arttırılanlar kastediliyor) hariç, tüm yolcu trenlerinin çalışması planlanıyor.

– Üçüncü aşamada(etapta), sezonluk tren seferlerinin yanı sıra, uluslararası hava ve demiryolu bağlantılarının açılması öngörülüyor.

Yolcuların ve ulaşım personelinin kişisel koruyucu ekipman kullanmaları zorunlu olacak. Ayrıca sıcaklık taraması ve ulaşım tesislerinin (havaalanları, istasyonlar, vb.) dezenfeksiyonu yapılacak.

Öte yandan, Alt Yapı Bakanı Vladislav Krikli, “Uluslararası uçuşların yeniden başlayacağı ülkeleri belirlemek için, hava yolu şirketleri ve Dışişleri Bakanlığı ile çalıştıklarını bildirdi.

Kaynaklar https://web.telegram.org/#/im?p=@vladyslavkryklii ;

Kaynak<https://ukrturk.net/altyapi-bakani-ukraynada-toplu-tasima-uc-etapta-baslayacak/>

 

 

Peki uçuşlar nasıl olacak ?Ne zaman başlayacak ?Nasıl önlemler alınacak ?Orta koltuk boş bırakılacak mı ?Bilet fiyatları artacak mı?

Gelin bu sorulara  Pegasus Ceo’sunun röportajını okuyarak cevap bulmaya çalışalım  .(Kaynak BBC)

Pegasus, uçuşlarına hangi önlemlerle başlayacak?

Misafirlerimiz havalimanına geldiklerinde, havalimanında ilk kontrol noktası birinci güvenlik kapısıdır. Burada termal kameralarla vücut sıcaklığını ölçeceğiz, maske kontrolü yapacağız. Daha sonra içeri girdiklerinde, ikinci güvenliğe gelindiği vakit yine termal kameralarla vücut sıcaklıkları ölçülecek, maske kontrolü yapılacak.

Daha sonra arındırılmış alana geçecekler ve buradan da kapıya gidecekler. Bizim en etkili koruma olan yerimiz uçağın içi. Bizim tüm uçaklarımız içinde Hepa filtre dediğimiz, bütün partikülleri, virüsleri ve bakterileri yok edebilecek bir filtre var. Benzer bir filtrasyon sistemi sadece ameliyathanelerde var.

Bu süreçte şüpheli bir vakanın tespit edilmesi halinde hangi protokoller devreye sokulacak?

Eğer, (şüpheli bir vaka) terminalde tespit edilirse, orada izole edilerek, önce revire oradan da sevki gerekiyorsa hastaneye sevki yapılacak. Eğer uçağın içindeyse, kabin çalışanımız tulumunu giyerek, misafirimizi ve varsa misafirimizin yakınlarını, en son koltuğa alacak. Biz son koltuğumuzu, bu amaçla bir izolasyon bölgesi olarak ayırmayı planlıyoruz. Kabin çalışanlarımızın da sadece yüksek riskli yerlerde tulum giyme durumu olacak.

En son koltukta, misafirimizi gideceği yere kadar götüreceğiz. Herhangi dokunduğu bir yer varsa bunları dezenfekte işlemleri yapılacak. Ve daha sonra uçaktan indikten sonra çağırılacak olan ambulansla yolcumuz alacağız.

Uçak içinde maske, siperlik gibi zorunluluklar olacak mı? Nasıl bir manzara bekliyor yolcuları?

Bizim çalışanlarımız mutlaka maske ve siperlik takacaklar. Uçağın gideceği meydanın risk seviyesine göre tulum da giymiş olabilecekler.

O yüzden de enstantane olarak baktığınızda, iki enstantane gözünüzün önüne gelebilir; uçağın içindeki yolcularımız mutlaka maskeli, tercih edenler varsa kendi şahsi siperliklerini takmış olacaklar. Maskeler, kendi şahsi maskeleri olacak. Bizim çalışanlarımız da iki senaryonun birinde maskeli ve siperlikli olacak. Mutlaka eldivenleri olacak. Diğer senaryoda da maske, siperlik, eldiven ve bir tulum giymiş olacaklar.

Uçak içi hizmet noktasında ne gibi değişiklikler olacak?

Uçak içi hizmet şu aşamada paketli ürünler şeklinde olacak. Paketli ürünler derken; açık olarak servis ettiğimiz, çay ve kahve belli bir süre olmayacak. Onun yerine kutulu içecekler, paketlenmiş sandviç türü, kraker türü yiyecekler olacak. Sıcak yemek tabir ettiğimiz, porsiyon olarak gelen ve uçağın içinde ısıtılıp misafire servis edilen yiyecekler belli bir süre olmayacak.

Sosyal mesafe ile ilgili tartışmalara nasıl bakıyorsunuz, alınan bir karar var mı bu noktada?

IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği), bizi temsil eden en büyük kuruluş. IATA üyeleri, dünyadaki hava trafiğinin %82’sini oluşturuyor. IATA’ya göre hijyen zinciri uçağın içine kırılmadan getirilirse, uçağın içinde sosyal mesafe oluşturmak için ortak koltuğun boş olmasına gerek yok. Çünkü uçağın içinde ortak koltuğun boş olması, sosyal mesafe oluşturmaya yetmiyor. Bu sadece psikolojik bir rahatlama verir. Ne demek istiyorum; sosyal mesafe için tanımlanan aralık 1,5, 2 metre… Siz, uçağın içinde koridordasınız, diğer bir yolcu da yanınızda koridorda oturuyor. Bir yolcu da cam kenarında…Koridor koltuklarının arası zaten 60 santimetre.

O yüzden uçağın içinde gerçek anlamda bir sosyal mesafe oluşturmak istiyorsak her koltukta bir kişi oturmak zorunda. Ve bu bir kişi de çapraz oturmalı. O yüzden, bu hijyen zincirini kırmadan uçağın içine getirebilirsek, uçağın içinde sosyal mesafeye gerek kalmayacak. Sosyal mesafe psikolojik olarak bir rahatlama sağlayabilir ama uçak biletleri fiyatlandırılırken, bizim uçaklarımız 189 koltuğa göre fiyatlandırılıyor, 120 koltuğa indiğinde burada ister istemez bir fiyat yükselmesi olacaktır.

Koronavirüs süreci bilet fiyatlarına nasıl yansıyacak, olası artışa ilişkin bir yüzde verebilir misiniz?

Bilet fiyat artışları onaya bağlı. Yurt içindeki bilet fiyatları tavan fiyat uygulaması ile belirleniyor. Tavan fiyat uygulaması da Ulaştırma Bakanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onayına tabiidir. Böyle bir artış varsa, Özel Havayolu İşletmeleri Derneği olarak Bakanlığımıza ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne başvururuz. Ama böyle bir çalışmamız şu an yok, bu nedenle size (olası artışa ilişkin) bir yüzde veremem.

Bilet fiyatlarındaki olası artışları göz önüne alırsak, bu durum, düşük maliyetli havayollarının varlık sebebini ortadan kaldırmaz mı? Yoksa başka bir şeye mi evrilebilir?

Başka bir şeye evrilmeyeceğiz, ortadan da kalkmayacağız. Tam tersi, bu ortamda düşük maliyetli havayolları, maliyet bazları da düşük olduğu için, legacy hava yollarına göre daha çok tercih edilecek. Çünkü eğer bir artış olacaksa bu artış tüm sektör için olması gereken bir artış. Bu artışı yönetirken, maliyet avantajı olan, düşük maliyetli havayolları bundan daha pozitif nemalanacaklar

Uluslararası çapta, önlemler noktasında neler konuşuluyor, yakın zamanda bir karar bekleniyor mu?

Şu anda ICAO’da (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) bir çalışma yapılıyor. Dünya çapında hava yollarının ve hava meydanlarının uygulayacağı sistemlerin ne olması gerektiği ile ilgili çalışıyorlar. Çünkü ortak bir protokol olmaz ise, ülkelerin farklı uygulamaları olursa burada tenakuza düşme durumu olur. IATA da bu yapılan çalışmada bizi temsil ediliyor. Bu komitenin 31 Mayıs’ta raporunu çıkartması öngörülüyor.

Havacılık sektöründeki normalleşmenin ancak 2023 yılında gerçekleşebileceğine ilişkin öngörüyü nasıl değerlendiriyorsunuz?

2023 fikri Boeing’in CEO’sundan çıktı. O kendisi üretim açısından buna baktı. Biz ise uçuş bacağından ve yolcu bacağından baktığımız zaman önümüzdeki sene bu günleri yaşadığımızda 2019 normallerine döneceğimizi öngörüyoruz.

Tam metni  <https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-52649416>

 

Charter seferleri(tatil yörelerine ) de Ukrayna  Altyapı bakanın açıklamasına göre 1 Temmuz da başlaması planlanıyor .

Bilet fiyatlarını incelediğimizde yüzde 30-50 lik fiyat artışı olduğu söylenebilir .