Ukrayna’da(özellikle Kiev’de )Taksi Uygulamaları ,Nasıl Kullanılır ,Ekonomik Tarifeler ,Püf Noktalar

Ukrayna ‘da taksi uygulamaları (taksi app) hakkında sizin için yazı derlemenin yararlı olacağını düşündük . Öncelikle sokaktan kolayca bulamayacağınızı söyleyelim.( ve uygun fiyata )Özellikle merkezde değilseniz . Yoldan çevirmek de pek mümkün olmuyor .

Taksi uygulamaları yaygınlaşmadan önce taksi çağırmak çok güçtü . Numarayı bilseniz bile rusça ve ya ukraynaca bilmeniz gerekiyordu ve bulunduğunuz konumu ve ya adresi de bilmek gerekiyordu .Telefonları cevaplayanlar da çok hızlı konuşuyorlardı ve sizi anlamayınca yüzünüze kapatıyorlardı . Neyse ki teknoloji her şeyi kolaylaştırdı . Sorun kalmadı . Akıllı telefonunuz konumu otomatik olarak aldığı için size sadece adresi yazmak kalıyor .

Nasıl kayıt olunur ?

Uygulamayı indirdikten sonra numaranıza gelen  kayıt kodunu girmeniz gerekiyor .Başka bir işlem yok .Kolayca kayıt olabilirsiniz

Belli başlı uygulamalar(aplikasyonlar )

Uber ,Bolt,Uklon ,YandexGo ve yerel uygulamalar

Uygulamalar  ,Yaygınlık  ,Fiyatlama Nasıl

Uygulamaların çoğu Ukrayna’nın çoğu şehrinde mevcut .  nSon zamanlarda da fiyatların arttığını söyleyelim.Fiyatlamada ise sadece km baz alınarak alınmıyor . Trafik yoğunluğu ,hava durumu, talep durumu(mesela hafta sonu kulüp  iş çıkış saatlerinde ve yağmur yağdığında )  vs faktörler etkili oluyor . Talep çok olduğunda fiyatlar çok yükseliyor . Taksiciler de yüksek fiyat veren uygulamayı tercih edebiliyor .

Kiev’de Taksi İşleri

Son zamanlarda uber den liderliği Bolt aldı gibi .  Çoğu zaman daha yüksek fiyat çıkarmakta . ama her  zaman değil . Uber son zamanlarda uygun fiyat vermesine rağmen normalden daha fazla beklettiği oluyor .

Uygulamalar ve Püf noktalar

  • Bir den fazla uygulamayı kontrol ederek en ekonomik  fiyat tercih edilebilir . Çok fark yoksa bolt u şahsen tercih ediyorum .
  • Zaman zaman uber arabaları geç gelmekte . İptal de edilmiyor . Ederseniz yaklaşık 50 hrv ceza kesiliyor . (bolt da ceza var )
  • Uklon yerel şirket sadece bu uygulamayı kullananlar var .İptal de ceza uygulamıyor . Ama çoğu şöfor sizi arıyor ve teyit almaya çalışıyor . Numaranız yabancı ise aramayabilir ve bazen iptal edebiliyor . Otomatik çıkan fiyata taksi bulunamıyorsa fiyatı yükseltmeniz gerekiyor .
  • Kredi kartla ödeme yapabilirsiniz . Daha güvenli olması için sanal kart ile ödeme yapabilirsiniz . Para üstü bozuk para gibi işlere girmezsiniz .
  • YandexGo ekonomik fiyatlar vermesine rağmen maalesef son zamanlarda artık çalışmıyor . Eskiden sadece çok yoğun saatlerde taksi bulamıyordu .
  • Uber ve uklon sizi beklerken belli bir süre sonra sizden bekleme ücreti alır. Yol uzarsa ve ya trafikte bekleme  içinde ücret alır .
  • Taksiler 4 kişiliktir . Fazlası için tartışmaya hiç girmeyin. Ona göre taksi çağırmanız gerekli .
  • Uygulamalarda  birden fazla durak yapabilmek mümkün . Uber de seyir halinde iken durak eklenebilir . Bolt da ise baştan birden fazla eklenebilir .
  • Uygulama üzerinden mesaj atmakf mümkün . Dil seçenekleri de var .  Karşı tarafa telefonun dili neyse çevirerek gönderir

Hava Alanından(Borispol) Merkeze Ulaşım

Merkez yaklaşık 35 km uzaklıkta. 350 hrv den aşağı bulabilmek zor gibi .  300-500 hrv arası normal fiyat olarak  kabul etmeniz gerek.

Çıkışın tam önünde durmak yasak olduğu için biraz daha ilerde sizi beklerler . Geride de sizi bekleyebilirler .