Ukrayna Hava Yolları Dikkat!!!

Yakın zamanda yaşadığım ve de gördüğüm olayları sizinle paylaşmak istiyorum . Tatiliniz umduğunuzdan daha pahalı olabilir ve daha da önemlisi sinir harbine dönüşebilir . Çok sinsice  ve adilce olduğu için sinirleriniz tepenize çıkabilir .

Ukrayna Hava Yolları ,uçakları eski ve hizmetleri iyi olmamasına rağmen ucuz fiyat politikası sebebiyle tercih edilen bir firma . Bu fiyat politikası ile tatilimizi ekonomik olarak yapabiliyoruz . Aylar öncesinden alabileceğiniz gidiş-dönüş biletleri 36 ila 55 dolara İstanbul,İzmir ve Ankara’dan direkt uçuşlar Kiev’e ya da direkt uçulan Ukrayna şehirlerine  alınabiliyor .(Düzeltme : Bu kampanya artık sona ermiştir)

Low cost (düşük maliyetli) biletlerle size el bagajı hakkı veriliyor . 5 ya da 7 kilo seçenekleri mevcut . İlk aldığımda her ikisine de sahip olduğumu sanıyordum . Sonra dikkatli okuyunca sadece birine  sahip olduğumu anladım .

 

Neyse konumuza dönelim . İlk şokumu hava alanında yaşadım . Başkaların da yaşadıkları gördüm .Uçuştan iki gün önce online check in yapmanızı belirten e posta geliyor . G mail hesabı kullanıyorsanız güncelleme kısmına geliyor ve kişisel posta olmadığı için bildirim olarak gelmiyor . Lütfen buna dikkat edin . Online check in ilgili yerlere tıklayıp yaptım fakat en son confirme etmemişim (onaylamamışım ) neyse hava alanına geldiğimde son iki saate kadar check in yapıldığını öğrendim ve yapamadım maalesef . Sıkı durun . Check in bedeli için 100 lira ödememi istediler ve biraz uğraştım ama kabul etmediler . Sistemde check in yapsam bile ekranda bunu göremeyeceklerini söylediler!

Check in yaptıktan telefonunuzun galerisine kaydetmeli yada ekran fotosunu (screen shot) çekmelisiniz .

Check in bedeli olarak 100 lira ödemek zorunda kaldım . Birkaç kişi de sinirli bir şekilde ödemek zorunda kaldı .Ayrıca kilolarını aşanlar için 100 gr bile olsa 100  lira istediler . Bereket  7 kiloyu aşmadığım için ekstra bir ücret ödemek zorunda kalmadım .

Asıl şoku dönüşte yaşadım . Tam bir sinir harbi idi . Ucuz sıyırdım diyebilirim . Görevlilerle çok ciddi kavgalar ,bağrışmalar yaşandı .Yaşayan sadece ben değildim .

Olaylar şöyle gelişti . Hava alanında iki kez kontrolden geçtim . El bagajımızla uçağa geçmek için sıraya girdim. U fak tefek sıkıntılar ,atışmalar ,kavgalar başlamıştı .Kabin bagajları ve çantaları ölçülerine bakıp uçağa izin verilmemesiyle başlayan sorunlardı. Kabin bagajlarına kilosuna bile bakmadan ölçüleri uygun değil deyip ödeme istiyorlardı . Sıkı durun fiyat 66 avro . Bugünün kuru ile 391 lira . Bu arada uçuşa 10-15 dakika var . Sinsice dememin sebebi bu .

Madem bu kadar hassassınız daha önce yaptığınız gibi bütün geçişleri Ankara’da yaptığınız gibi kontörden yapın .İnanın bu kadar sorun olmaz . Önümüzdeki kabin bagajlı  iki çocuk 66 şar euro ödediler . Muhtemelen uçağı kaçırmamak için .

Ben sakin kalamadım . Şiddetli tartıştık . Yardımcı olmaya çalışanlar oldu . Dil konusunda yardımcı olmak isteyen ki sorun o değildi . Fazla kiloları alabileceklerini söyleyenler oldu . Yurdumun insanı . Sağ olsunlar.Çantama  büyük dediler . 3 yıldır bu çanta ile el bagajı hakkı ile seyahat ediyorum . Şimdiye kadar hiçbir sıkıntı çıkmamıştı . Bu hava yolları şirketi ile 4-5 kez de uçtum . Bunları yaşamam şok ediciydi .

Şiddetli tartışınca görevi çağırdılar . Görevli azeri çocuk sakin davranmamı söyledi . Normal olun dedi ki başkaları da o anda görevlilerle tartışıyorlardı . Onları gösterip görevlilerin bu davranışları yada firmanın direktifleri  sorunlara sebep olduğunu anlatmaya çalıştım .

Uçağın kalkmasına dakikalar kala sağlıklı  düşünmek ve sakin kalabilmek çok zordu .

Yolcuların  önerisiyle geniş naylon poşet bulup içerisine eşyaları koyup sorunu çözebildim .

Aklıma gelmişken dönüş uçağımın check in bir türlü yapamadım . Sistemsel hata verip durdu .Cezası malum 100 lira . Haksız yere yine ödeme yapacaktım .Kiev  Altın Kapı arkasındaki Lysenko 4 adresindeki ofislerini gidip sorunu ancak çözebildim . Böyle sorun da  telefon etmem gerektiğini söyledi . Ukrayna numarasını aramamın zaten check in bedelini karşılayacağını söyledim ! Görevli ,o zaman e mail atmamı söyledi . Hava alanında kontörde bu yapılamıyormuş . İlgililerin dikkatine .

Uygun fiyata aldığım uçak bileti ,

200 lira check in bedeli

200 lira bagaj fazlalık

391 lira bagaj cezası ile bilet fiyatı üstüne 791 lira ekstra olarak gelebilirdi  ve üstüne sinir harbini ekleyin .

Bagaj hakkı ile ilgili ilgili site içerisinde videoyu yayımlayarak yazımı bitireyim.

bagaj hakkı ile ilgili görsel