Ukrayna’da Ev Kiralamak-Dikkat Etmeniz gerekenler -İpuçları

Ukrayna ‘da ilk kez ev kiralayacak için  yazıyı kaleme alıyorum . Umarım size yardımcı olur . Deneyimlerimi size aktarmaya çalışacağım . Dikkat edilmesi gerekenleri de yazacağım .

Niçin Ev Tutmalıyım ?

  • Otellerin daha pahalı olması
  • Yemek-içecek hizmetlerinin ücretli olması
  • Daha güvenli olsa da özgürlük hissiyatı vermemesi
  • Ev kadar rahat olmaması
  • Genel olarak 1 oda ve banyodan oluşması
  • Kendi yemeğini yapabilmek (Özellikle yurt dışında daha da önemli oluyor )

Nasıl ev kiralayabilirim ?

-İnternet siteleri aracılılıyla (en çok tercih edilen )

-Yerel emlakçılarla

İnternet Siteleri

Booking.com

Hollanda merkezli sitenin ulaşamadığı hiçbir yer yok . Dünyadaki en popüler ve en güvenilir ev kiralama sitesi (Hostel ve hotel de dahil )Aylarca öncesinden ev kiralayabilirsiniz .

Menüden popülarite ,düşükten yükseğe ve ya tersi , puana göre , merkeze yakınlık vs gibi filtrelemeler mevcut. Adres bilgileri ve fotoğraflar da var . Yorumları da bulabilirsiniz .Bu yorumları dikkate almayı unutmayın .

Site üzerinden online olarak ödeme yaparak ev tutmak mümkün . Şartları farklılık göstermekle birlikte ücretsiz iptalli rezervasyonlar da mevcut . Üye olduktan sonra üyelik bilgilerinizle online rezervasyon yapabiliyorsunuz . Rezervasyonu yapabilmek için kredi kart bilgilerini vermeniz gerekiyor . Şartlarına göre rezervasyon ücretsiz iptalli değilse kredi kartından hesabınızdan çekilir . Şartlar farklı ise genel olarak ödeme tesise girdiğinizde yaparsınız . Ön provizyon adı altında kredi kartınızdan para kesilebilir . Bu gayet normaldir . Tesiste ödemeyi yaptıktan sonra  kartınızdan çekilen ön provizyon kart hesabınıza iade edilir .

Rezervasyonu yaptıktan sonra tesisle ilgili kişinin numarası verilir .

Ücretsiz iptalli rezervasyon nasıl iptal edilebilir ?

Booking.com üzerinden üyelik sayfanızdan  bunu yapabilirsiniz .

Kendi deneyimlerimi  size anlatayım .

 

Varşova ‘ya aylar öncesinden ücretsiz iptalli rezervasyonumuzu iptal etmek zorunda kalmıştım . En son iptal edebileceğim tarihten önce yapmama rağmen para  hesabıma iade edilmemişti. Ev sahibi ile e posta aracılığıyla iletişime geçtim . İptali onayladığını ve birkaç gün içinde iade olacağını söylemişti.Bir türlü de iade olmadı . Birkaç kez yazıştık . Sonuç alamadım . İadeyi yaptığını ve paranın iade edilmesi gerektiğini tekrarlayıp durdu .

Sonuç alamayınca booking.com şirketine e posta gönderdim . 3 gün içinde dönüleceğini belirtiyordu ve 3 gün geçmeden durumu tekrar anlatmamı istediler ve sonra diğer tarafla iletişime geçeğini belirttiler . 2 haftalık bir yazışma sonrasında online bir sisteme yönlendirip iban numarası doldurdum ve sonunda paramı almayı başardım .

Hazır konuya girmişken hostella ilgili olumsuz yorumumla ilgili türkçe bilen biri beni arayıp durumu sormuştu . Adres bilgileri yanlış verilmiş ve eşyalarımla yürümek zorunda kalmıştım …

Ve tesise rezervasyon yapıp giriş (check in ) yapmazsanız da e posta ile tesise giriş yapıp yapmadığınız soruluyor .

Oluşabilecek olumsuz durumlar

Bir çok resim verilip zaman zaman farklı evler verilebilir . Bu firmanın suçu değil tabi ki .

Bazı emlakçılar farklı adreslerde ev vermek isteyebilirler . Evin durumuna konumuna bakarak burada kalabilir ve ya hakkınızı isteyebilirsiniz .

Bir arkadaşım çok iyi koşullarda ve çok erken tuttuğu otelle sıkıntı çıkınca firma tarafından daha kötü ve daha pahalı bir otel önerilince bunu kabul etmiyor ve sonrasında iyi bir otel ve indirim kazanmış .Haklarınızı aramakta fayda var .

 

Özetle booking.com dünyanın en kabul gören ,en güvenilir ,en rağbet gören kiralama sitesi . Öncelik bu sitede olmalı . Fiyatları pahalı diyorsanız Ukrayna ‘da hepsi olmasa da online rezervasyon yapabileceğiniz başka sitelerde var .

Dobovo.com

Ukrayna şehirleri için ev kiralayabileceğiniz popüler sitelerin başında gelir . Booking e göre daha ekonomiktir. Rezervasyonları garantili açısından ise daha geridedir . Ödemenizi yapmanıza rağmen ev sahibi lüzumsuzca iptal edebilir . Tabi bu durumlar her zaman geçerli değil.

Bazı evler ise istek alıp rezervasyon alıyor bilginize . Tr sayfaları da var !!

Airbnb.com.tr

Dünyaca ünlü rezervasyon şirketi , emlakçıların yanısıra ev sahiplerinin kendi evlerini kısa ve uzun dönem kiralayabildikleri site. Ücretsiz iptal de mevcut .

İsterseniz oda da kiralayabilirsiniz .

Dezavantaj adres tam olarak verilmiyor . Sadece haritada adresi  olduğu alan gösteriliyor .

Geçen yıl bu siteden evimi tutmuştum .

Rezervasyon yapmadan önce ev sahibi ile site üzerinden iletişime geçebilirsiniz . Ama her hangi bir bağlantı karşıya iletilmiyor . Rezervasyon yapıldıktan sonra iletişim numarası veriliyor . İkinci rezervasyona ev sahibi indirim yapabiliyor . Haftalık ve aylık sistem indirimi yüzde 10’dan  yüzde 50 a kadar çıkabiliyor .

İlan edilen fiyat üzerine şirketin hizmet  bedeli ve temizlik bedeli ekleniyor . Fiyat farklı çıktı diye telaşlanmayın . Bütçenize,isteklerinize  göre seçim yapacak filtreler mevcut

ve rental flat ve ya rental  apartment in kiev diyerek bulabileceğiniz bir çok site var .

Yerel emlakçılar

Ekonomik olarak tercih edilebilecek yerel emlakçılarla whatsapp viber üzerinden iletişime geçilebilir .

Kesin rezervasyon için ön ödeme isteyebilirler . Daha önce kiraladığınız bir emlakçı ise para gönderilebilir . 1 günlük bedel deposit istenir . İlk kez iletişime geçtiğiniz birisi ise hiç güvenmeyin derim . Piyasada çok dolandırıcı var . Olx bu yüzden günlük ev ilanlarını kaldırdı .

İnternet üzerinden bulabileceğiniz emlak ofislerine bizzat giderek evinizi kiralayabilirsiniz .

Ukrayna’da yılbaşı haftası evler 2 misline çıkar . Bu gayet normal

Şehirlerde merkezde ev tutmak isteyenler için google da merkez alabileceğiniz adresler vereceğim .

Sonuçta merkez daha güvenli ,ulaşım masrafı daha az , kalabalık daha fazla , her şey elinizin altında olması sebepleri ile merkezde kalmanız sizin için daha iyi olacaktır .Tabii tercih sizin

 

Belli başlı şehirler ve merkezleri

 

Kiev :Arena City ve Maidan Nezalezhnosti

Odesa :Arcadia bölgesi (Gece kulüpleri hepsi burada ) Kent merkezi Derybasivska Street ve Katerynyns’ka St

Lviv :  Lviv National Academic Opera and Ballet Theatre

Kharkiv :Sumska St , Pushkins’ka st

Dnipro :Dmytra Yavornytskoho Caddesi yada Most city

Jitomir(Zhitomir) Kyivska St

Poltava  Sobornosti St

Zaporija :Mayakovskoho Square

Sumi:Pokrovska Square

Vinnitsa :Soborno St

 

Son olarak kiralık ev fiyatları hakkında biraz bilgi vereyim .

En popüler şehirler Kiev ve Odesa ‘da ev kiraları özellikle yazın çok yükselmekte . Kışın ise düşmekte . Yazın Odesa ‘da uygun fiyata ev bulmak neredeyse imkansız . Ne kadar erken olursa rezervasyon o kadar iyi olur .Lviv ‘de son zamanlarda fiyatlar artış göstermekte . Kharkiv Dnipro gibi diğer şehirler üsteki şehirlere göre daha ucuzdur .Küçük şehirlerde fiyatlar düşüktür .

 

Kiev ‘de yazın merkezde 500 uah( 100 TL )aşağı ev bulmak nerdeyse imkansızdır. Bulacağınız ev de eski olacaktır. Booking ‘de luks sayılabilecek evler merkezde 1000 uah dan başlar . Merkezden uzaklaştıkça fiyatlar düşer haliyle .

Odesa yazın 700-800 den başlar .

 

Dikkat edilecekler-Uyarılar ve İpuçları 

  • Evi teslim aldığınızda cihazların çalışıp çalışmadığını mutlaka kontrol edin .
  • İki kişi iseniz ikinci anahtarı istemeyi unutmayın .
  • Kiralık evlerde havlular mutlaka verilir .
  • Wi-fi siz ev bulunmamaktadır . Mutlaka görevli  her kimse yanında kontrol etmeyi unutmayın .
  • Sıcak suyu kontrol etmeyi unutmayın .
  • Dış kapı için mutlaka kilit sistemi kullanılır . Kapının ilgili yerine tutarak açmanız gerekir . Kaybetmeniz halinde 50-100 uah dan fazla ücret ödemeyin .Kapı görevlisinde (genel olarak yaşlı teyzeler bakar )mutlaka yedek olur
  • Asansörler özellikle şehir merkezindekiler eskidir ama sağlamdırlar . Bu sizi korkutmasın .
  • Binalar dışarıdan eskidir ama daireler farklıdır .
  • Çoğu dairede mikro dalga bulunur .
  • Çek yatları bizimkilerden farklıdır . Yüklüğü yoktur ve genel olarak 2 kişilik büyük bir yatağa dönüşür .
  • Rahatınıza düşkünseniz normal french bed yani büyük yatağı  tercih etmelisiniz . Çek yatlar pek rahat değil .
  • Çıkışını ücret karşılında  geç yapabilirsiniz .